با توجه به وعدههایی که حسن روحانی از ابتدای دولت داد چرا در این بسته نقشی برای تشکلهای بخش خصوصی دیده نشده است؟ این سوال درستی است اما قطعا در طول مدت تشکیل دولت یازدهم تلاشهایی صورت گرفت که نظر تشکلهای بخش خصوصی نیز اعمال شود.
شرایط این روزهای اقتصاد آنقدر دشوار است که دولت برای برونرفت از این وضعیت برنامه کوتاهمدتی را با عنوان «بسته خروج از شرایط رکود تورمی» ارائه کند. اما باید توجه داشت که این یک برنامه مربوط به اصلاح ساختار اقتصادی نیست و اصلاحات ساختاری در قالب برنامه ششم پیگیری خواهد شد. این برنامه در کوتاهمدت به دنبال حل مساله رشد اقتصاد و اشتغال است. همانطور که دولت توانست تورم را کنترل کند، درصدد است تا با ارائه این برنامه دو متغیر اصلی دیگر را ساماندهی و مدیریت کند.
توجه به این موضوع بسیار مهم است که اصلاح ساختار اقتصادی در یک یا دو سال امکان ندارد، اما دولت با ارائه این بسته میخواهد به اقتصاد تکانههایی دهد تا از این وضعیت خارج شود. بهطور نمونه اصلاح نظام بانکی سند محکمی است. از سوی دیگر باید عنوان کرد «بسته» دولت، یک سند کوتاهمدت برای سالهای 93 تا 94 است.
برخی دیدگاهها وجود دارد که در نقد «بسته» دولت به مشکل نقدینگی اشاره کردهاند. بهطور قطع تنگنای نقدینگی یک واقعیت است و باید راههایی برای باز شدن آن اندیشید. زمانی نرخ تورم کاهش مییابد که نرخ سود هم متناسب با آن کاهش پیدا کند. اما زمانی که سود بانکی متناسب با سرعت کاهش تورم کاهش نیابد تسهیلاتگیرندگان با مشکلاتی روبهرو خواهند شد. در مجموع راهکارهایی برای عبور از تنگنای اعتباری و کاهش معوقات ارائه شده تا خروج از رکود بدون تورم انجام شود.
از روز اول کنترل تورم از سوی دولت با حرکت ساختاری شروع شده است. چنانکه پارسال سرمایهگذاری در طلا، بورس، ساختمان و دلار وجود داشت، اما در حال حاضر دولت آن را با سیاستهای کنترل نهادی و مقابله با سفتهبازی متوقف کرده است. یکی از چالشهای پیشروی دولت بدهیهاست که در گذشته به وجود آمده است و کاهش این بدهیها ازجمله هدفگذاریها و برنامهریزی دولت به شمار میآید.
در میان نقدها به «بسته» دولت، این سوال مطرح شده که با توجه به وعدههایی که حسن روحانی از ابتدای دولت داد چرا در این بسته نقشی برای تشکلهای بخش خصوصی دیده نشده است؟ این سوال درستی است اما قطعا در طول مدت تشکیل دولت یازدهم تلاشهایی صورت گرفت که نظر تشکلهای بخش خصوصی نیز اعمال شود.
بنابراین من این موضوع را میپذیرم اما اینکه رکود تورمی برای کشور ما صدق نمیکند و مربوط به کشورهای صنعتی است را قبول ندارم، چراکه این یک واژه اقتصادی است و هماکنون نیز عموم مردم آن را درک میکنند. البته این را نیز میپذیرم که راهحل برای برونرفت از این مشکل در کشور ما نسبت به سایر کشورها متفاوت است.دولت تاکنون توانسته است تورم را کنترل کند و در ادامه نیز میخواهد راهکاری ارائه دهد که اقتصاد را از رکود خارج کند. بنابراین بهتر است نقدها به برنامه دولت برای خروج از رکود تورمی موجود متناسب با اهدافی باشد که دولت در این بسته دنبال میکند.